Araştırma: Yapay tatlandırıcılar iştahı artırıyor

Güney Calirfornia Üniversitesi’nden bilim insanları, ‘sukraloz’un beyinde iştahı ve vücut ağırlığını düzenlemesiyle bilinen hipotalamus bölgesindeki aktiviteyi artırdığını keşfetti. Araştırma, 75 katılımcı üzerinde yapıldı. Deneyde, katılımcıların düşük kalorili tatlandırıcı içeren, şekerli ve sadece su içeren içecekler tükettiklerinde, beyinlerinde nasıl farklı tepkiler verdiği incelendi. MRI taramaları, kan örnekleri ve açlık anketleriyle desteklenen bu araştırma, ‘sukraloz’ adlı tatlandırıcının tüketiminin hipotalamus beyin bölgesinde artan aktiviteye yol açtığını gösterdi.
Haberin Devamıclass=’medyanet-inline-adv’>
OBEZ BİREYLERDE DAHA BELİRGİN
İlginizi ÇekebilirTatlandırıcılar bilinçli kullanılmalı
Tatlandırıcı kullananlara uyarı
Tatlandırıcı kullananlar dikkat!
Uzmanlar, ‘sukraloz’ tüketiminin, hipotalamus ile beynin motivasyon ve karar alma bölümleri arasındaki bağlantıyı artırdığını gözlemledi. Özellikle obez bireylerde bu etkinin daha belirgin olduğu aktarıldı.
Araştırmanın yazarlarından Dr. Kathleen Alanna Page, tatlandırıcıların beyin üzerindeki ‘uyumsuz’ etkisinin, insanların yeme davranışlarını değiştirebileceğini söyledi. Dr. Page, vücudun tatlandırıcıdan kalori beklerken, bu kaloriyi alamadığında beynin zamanla daha fazla tatlı ve yiyecek isteyeceğini bildirdi.
‘KALICI YAN ETKİLERİ VAR’
Araştırma, ‘sukraloz’ içeren içeceklerin, şekerli içeceklerle kıyaslandığında, iştahı azaltan hormonları üretmediğini de ortaya koydu. Uzmanlar, bu durumun, ‘sukraloz’un iştah üzerinde şekerle aynı etkileri yaratmadığını ve obezite riski taşıyan bireylerde daha belirgin bir etki gösterdiğini düşünüyor.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”