“Kalkınma Yolu Projesi” ile Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak ve nakliye süreci 25 güne düşecek.
Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında imzalanan anlaşma sonucunda Türkiye- ticaretinde 20 milyar dolar hedef kondu.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği, Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili bir değerlendirme yaparak sektörün bu projeden beklentilerini dile getirdi.
Dernek Başkanı Bilgehan Engin, Kalkınma Yolu Projesi’nin bölgesel kalkınmanın sağlanması, ticari, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi adına önemli bir adımın başlangıcı olacağını, sürecin yeni işbirliklerini beraberinde getirmesinin öngörüldüğünü de sözlerine ekledi., Kalkınma Yolu Projesi’nin bölgesel kalkınmanın sağlanması, ticari, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi adına önemli bir adımın başlangıcı olacağını, sürecin yeni iş birliklerini beraberinde getirmesinin öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.
“Türkiye ve Irak arasında ticari ilişkiler gelişecek”
Engin, Kalkınma Yolu Projesi’nin bölgesel kalkınmanın sağlanması, ticari, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi adına önemli bir adımın başlangıcı olacağını, sürecin yeni iş birliklerini beraberinde getirmesinin öngörüldüğünü de sözlerine ekledi. Engin, Kalkınma Yolu Projesi ile ve Irak arasında ticari ilişkilerin gelişeceğini, komşu ülkelerle de ticaret hacminin artacağını söyledi.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret, Kalkınma Yolu için önemli bir adım”
Türkiye ile Irak arasında yürütülecek proje kapsamında çalışmaların hızla devam ettiğini dile getiren Engin, şu bilgileri verdi:
Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi’nde önemli gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 yıl aradan sonra Irak’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret, Kalkınma Yolu için önemli bir adımdır. Bu ziyaret kapsamında Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi Hakkında Ortak İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.
“Yeni İpek Yolu”
Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyip ortak fayda üreten projenin tarih, kültür ve ortak kazanımların yanı sıra ekonomik hinterlandın buluşması adına önemli bir fırsat olduğunu belirten Engin, Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Büyük Faw Limanı’na bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi’nin “yeni İpek Yolu” olarak tanımlandığını söyledi.
“Transit taşımacılık gelirleri artacak”
Dünyada son dönemde yaşanan olayların lojistik sektörünün durumunu doğrudan etkilediğini dile getiren Engin, şunları kaydetti:
“Pandeminin ardından Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze’ye saldırıları, Süveyş Kanalı’nın kapanmış olması ve Orta Doğu’daki sıcak gelişmeler sektördekileri yeni arayışlar bulmaya ve çözümler üretmeye sevk ediyor. Kalkınma Yolu Projesi de dünyada yaşanan krizler dikkate alındığında, lojistik sektöründe can simidi olarak ifade edilebilir. Projeyle alternatif bir rotanın oluşturulması, sektörde yaşanan ekonomik sorunların çözümüne aracılık edecektir. Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye ile Irak arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra komşu ülkelerle de ticaret hacmi artacaktır. Proje hayata geçtiğinde aynı zamanda transit taşımacılık gelirleri de artış gösterecektir. Doğu ile Batı arasındaki ticaret önemli ölçüde gelişecek, aynı zamanda transit süresi de kısalacaktır. Bu sayede proje, lojistik masrafların azalmasına katkı sağlayacaktır
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
GÜNDEM
09 Ocak 2025SPOR
09 Ocak 2025GÜNDEM
09 Ocak 2025SPOR
09 Ocak 2025SPOR
09 Ocak 2025GÜNDEM
09 Ocak 2025GÜNDEM
09 Ocak 2025